Úszás – út az egészséghez

Úszás – út az egészséghez

Az úszás az egyik legjobb sporttevékenység, amelyet életkortól függetlenül lehet gyakorolni. Az úszás nem igényel különleges úszástechnikát tőlünk – ha csak nem félünk a víztől, és úgy érezzük, hogy ez a fajta tevékenység örömet okoz – ideje uszodába menni! Az úszás nagyszerű módja a tartáshibák korrigálásának, valamint a hátfájás megszüntetésének.

Rendkívül fontos, hogy az úszás tapasztalt vízimentő felügyelete mellett történjen. Az úszás során gyakorlatilag minden izom dolgozik – a vízben való mozgás révén megerősödik a vállöv, aktiváljuk a lapockák pangó izmait és a gerincet körülvevő izmokat.

Az úszással lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük az adott idegvégződésekre nehezedő nyomást, és ezáltal csökkentsük a nyomásból eredő fájdalmat. A medencében vagy a tavakban való úszás a gerincbántalmakban szenvedők számára is kiváló terápia. Az úszás lehetővé teszi az izomösszehúzódások megszüntetését, ellazítását és támogatását a normál munkavégzés során.

Házi péksütemények – módja az egészséges édességeknek

Sokunknak gondja van az édesség korlátozásával – nem tudjuk elképzelni a reggeli kávét édes csokoládé vagy sütemény nélkül, napközben is nassolunk ízletes, cukorral teli finomságokat. Egyre több szó esik azonban arról, hogy az édesség milyen hatással van szervezetünkre – mindenekelőtt a túlzott édességfogyasztás tükröződik az alakunkon.

A túlsúlyos kilogramm akkor jelenik meg, amikor szervezetünk elkezdi felhalmozni a cukrot. Ha nem használják, akkor ez óriási probléma a túlsúlyos emberek számára. A túlzott édességfogyasztás másik problémája a fogszuvasodás – a nem megfelelő szájhigiénia és a nagy mennyiségű cukor fogyasztása ideális feltételek a zománcüregek kialakulásához.

Ezekre a problémákra megoldást jelenthet a házi sütés, különösen az utóbbi időben nagyon divatos bio és natúr sütés. Olyan összetevőket használnak, mint a kölesliszt, gluténmentes termékek, tojásmentes sütemények és tej. Az otthoni allergiások számára is remek módja az édességek elkészítésének.

Sushi – egészséges?

A sushi rohamosan hódította meg a vállalati alkalmazottak, valamint a szokatlan, eredeti ételek szerelmeseinek szívét. A sushi a távoli Japánból érkezett Lengyelországba, ahol az egyszerű étel elkészítésének hagyománya több száz éves múltra tekint vissza. Japánban a sushi készítés művészete szigorúan meghatározott módon öröklődik.

A sushi mesterek olyan egyedi kombinációkat készítenek, amelyek meghódítják az ínyencek szívét és ínycsiklását. A Sushi egészséges? Először is érdemes megemlíteni a sushi összetevőit – a klasszikus sushi friss, nyers halból, megfelelően kiválasztott, főtt rizsből és szárított algalapokból áll. A friss hal az egészség kvintesszenciája a japánok számára – sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, omega 3 zsírsavat biztosít.

A sushi ugyanakkor értékes rizs is, amely Ázsiában a táplálkozás alapja. Ebben az esetben a rizs itt laktató, és szerepe a hal ízének kiemelése. A sushi sok adalékanyagot tartalmazhat, főleg nyersen és természetes módon – leggyakrabban uborka, csíra, wasabi paszta. Minden friss és egészséges.