A fizikai aktivitás hatása az egészségre

A fizikai aktivitás hatása az egészségre

A szervezet jó közérzetét és magas immunitását a fizikai aktivitás biztosítja. Egy feltétel azonban van: ez nem lehet véletlenszerű tevékenység, azaz például csak hétvégi megerőltető mozgás, hanem napi, félórás mozgás. A napközbeni 30 perc fizikai aktivitás biztosításával nem csak az immunitásunkat javítjuk, hanem megelőzzük a túlsúlyt is.

A túlsúly elkerülésével védekezhetünk a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A fizikailag aktív gyerekek nemcsak a túlsúlyt, hanem a tartáshibákat is elkerülik. Az orvosok mindannyiunknak javasolják az aerob testmozgást. Ez a fajta erőfeszítés magában foglalja az egyszerű séta, de a nordic walking, a kocogás vagy az egyre népszerűbb lassú kocogás is.

Kerékpározhatunk vagy használhatjuk az uszodát is. Az aerob gyakorlatokat kiegészíthetjük erősítő gyakorlatokkal. Az erősítő gyakorlatok közé tartozik többek között a guggolás. Az erősítő gyakorlatokat 10 perces bemelegítésnek kell megelőznie. Érdemes a fizikai aktivitást az egészséges táplálkozással kombinálni, azaz korlátozni az állati zsírok és szénhidrátok fogyasztását.

Fussunk az egészségért

A kocogás nagyszerű módja annak, hogy egészségesek maradjanak. Nemcsak a fizikai állapot javulásához járul hozzá, hanem megelőzi az elhízást is, ami pedig megelőzi az olyan életmódbeli betegségeket, mint a cukorbetegség. Mielőtt elkezdenénk futni, át kell gondolnunk a megfelelő ruházatot: kifejezetten futáshoz tervezett cipőket, és könnyű, légáteresztő ruházatot.

Mielőtt elkezdenénk futni, végezzünk egy rövid, 5 perces bemelegítést. A kocogást a legjobb parkban vagy erdőben gyakorolni. Ezeken a helyeken a felület puha, így megelőzi a sérüléseket, főleg az ízületi sérüléseket. Futás közben ne feledje, hogy körülbelül negyedóránként kell pótolni a folyadékot.

Iváshoz válasszon szénsavmentes ásványvizet. Ha forró napon futunk, a szervezet által elvesztett vizet gyakrabban kell pótolni. Körülbelül egy pohár vizet ihatunk meg egyszerre, a forró napon növeljük a víz mennyiségét. A futás után érdemes fehérjéből és szénhidrátból álló étkezést fogyasztani.

Az úszás egészségre gyakorolt ​​hatása

Az úszás a fizikai tevékenység egyik fajtája. Kortól függetlenül tudunk úszni, néhány hónapos babák is részt vesznek az úszásban. Az úszás előnyeit idős emberek is igénybe vehetik, még azok is, akik ízületi és izomfájdalmakban szenvednek.

Régóta ismert, hogy az úszás nemcsak az izomrendszerre, hanem a csontrendszerre is nagyon jótékony hatással van. A tavaink különösen hasznosak, ha hátúszás vagy béka stílusban úszunk. Ezenkívül az úszásnak köszönhetően felgyorsítjuk a véráramlást az ereinkben. Úszás közben természetesen kalóriát égetünk, aminek köszönhetően megelőzzük a túlsúlyt és a kapcsolódó szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget.

Az úszás nemcsak testi egészségünkre, hanem pszichésünkre is jótékony hatással van. Úszás közben testünket gyengéden masszírozza a víz, ami fokozza az endorfin, azaz a boldogsághormonok termelődését. A legtöbb hasznot húzza, ha hetente kétszer 30 percet tölt a medencében.