Étrend-kiegészítők a túlzott alkoholfogyasztás tüneteinek enyhítésére

Étrend-kiegészítők a túlzott alkoholfogyasztás tüneteinek enyhítésére

Sok ember az alkoholfogyasztás másnapján kellemetlen érzést tapasztal: fejfájás, gyengeség, fokozott szomjúság és egyéb betegségek. Ezek az etanol-mérgezés tünetei, amelyeket másnaposságnak neveznek. Az emberek évszázadok óta különféle módon küzdenek ezzel a betegséggel. Napjainkban az alkoholtúladagolás hatásait enyhítő étrend-kiegészítők formájában kapunk némi segítséget.

A legtöbb másnaposság tüneteit enyhítő étrend-kiegészítő alapvető összetevője egyszerűen a C-vitamin, amely jelentősen befolyásolja a szervezet állapotának rekonstrukcióját. A piacon természetes eredetű komponenseken, azaz ginzenggyökér kivonatán és egy Lengyelországban kevésbé népszerű, izoflavonoidokban gazdag növényen, a Kudzu Vine Pueraria Lobatán (a kínai gyógyászatban többek között a alkoholizmus kezelése).

Az alkoholmérgezés tüneteit enyhítő étrend-kiegészítőket általában közvetlenül az ivás előtt és közben, valamint közvetlenül az erős italok fogyasztása után kell bevenni. Ha a hatások másnap nem kielégítőek, egy további adag bevehető. A készítmények tabletták, kapszulák és folyadékok formájában kaphatók.

K2-vitamin pótlás

A K-vitamin a kémiai vegyületek csoportjába tartozik, amelyek között megkülönböztetünk természetes eredetű, zsírban oldódó anyagokat, azaz K1- és K2-vitamint, valamint szintetikus készítményeket, azaz a zsírban és vízben egyaránt oldódó K3-vitamint.

A K2-vitamin kiváló kalciumhordozó a szervezetben, amely jelentősen befolyásolja a csontrendszer állapotát, hiánya pedig keringési problémákat okozhat. A csontokban található MGP fehérjék a vitamin elérhetőségétől függenek. Amikor aktívak, a kalcium könnyen eljut a csontokhoz. A K2-vitamin hiánya korlátozza tevékenységüket, így a kalcium nem tud eljutni a csontrendszerbe, és felhalmozódik az artériákban, tönkretéve a keringési rendszert. Ez a helyzet növelheti a csontritkulás, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.

Bár K2-vitamin bevitel okozta hipervitaminózist eddig nem találtak, az ezzel az anyaggal rendelkező készítményeket az utasításoknak megfelelően kell használni. Mivel jelentősen befolyásolja a véralvadást, bárki, aki véralvadásgátlót szed, konzultáljon orvosával a további K2-vitamin-pótlás lehetőségéről.

Csodálatos kiegészítő – taurin

A taurin nagyon fontos aminosav az anyagcseréhez. Bár a szervezet ezt az aminosavat maga is képes előállítani a májban, az agyban, a vázizmokban és a belekben, viszonylag kevés van belőle. Ezért a taurint kívülről kell táplálékkal ellátni, mert más fontos funkciói is vannak. Lehetővé teszi az élőlények emésztésének és méregtelenítésének felgyorsítását.

Növeli a szívizom összehúzó erejét. A sportolók az izomregenerációt felgyorsító hatását alkalmazzák. Ezért nagyon gyakran szerepel a sportdiétákban kiegészítőként. Az energiaitalok gyakran megtalálhatók taurin hozzáadásával. Ez az aminosav fontos nitrogén lerakódás, a taurin megfelelő koncentrációjának köszönhetően a szervezet kiegyensúlyozott vagy akár pozitív nitrogénháztartást tud fenntartani.

Kreatinnal együtt tálalva a kreatin könnyen eléri az izomsejteket, elősegítve azok növekedését. A taurin másik, sportolók számára nagyon kedvező hatása a szerotonin termelés csökkenése. Ennek köszönhetően a fáradtság később jelentkezik és gyengébb, ami a katabolikus változások csökkenését jelenti.