Tanulj meg egészségesen étkezni

Tanulj meg egészségesen étkezni

A megfelelően összeállított étrend rendkívül fontos az emberi élet minősége és hossza szempontjából. Óriási hatással van állapotára és egészségére. Sajnos sokan alábecsülik az egészséges táplálkozási szokások fontosságát, és egészségtelen és értéktelen ételeket fogyasztanak.

Érdemes pozitív étkezési szokásokat kialakítani, mert ezeknek köszönhetően könnyebben kontrollálható a napi menü, és csak egészséges, vitaminokat és jótékony összetevőket biztosító termékek kerülhetnek bele. Azoknál az embereknél, akik jó étkezési szokásokat alakítanak ki, ez magától jön, és elutasítják a káros és egészségtelen reflexeket.

A napi étrendnek biztosítania kell a szervezet megfelelő működéséhez szükséges összes tápanyagot és vitamint. Ha nem gondoskodik a rendszeres ellátásról, hiányok léphetnek fel, és ennek eredményeként rendellenességek és betegségek léphetnek fel.

A hiányzó összetevőket más módon is pótolhatjuk: speciálisan összeállított vitamin- és ásványianyag-kiegészítők segítségével.

Egészséges-e a kiegészítés?

Az elmúlt években az étrend-kiegészítők meghódították a boltok és drogériák polcait. Nem hiányoznak azok, akik segítségükkel támogatják szervezetüket az egészségért folytatott harcban, az aktív időtöltésben vagy a felhalmozódott zsír elleni küzdelemben. Nincs azonban hiány szkeptikusokból, akik aggódnak amiatt, hogy az étrend-kiegészítők károsan hatnak-e az emberi egészségre.

Az étrend-kiegészítőket és tápanyagokat azért hozták létre, hogy segítsék az embereket, és ellássák azokat az összetevőket, amelyek hiányoznak a napi menüből. Ez lehet vitamin, ásványi anyag, de lehet rost vagy fehérje is, ha a szervezet fokozott igényt mutat erre az összetevőre. A táplálék-kiegészítők nem ártanak, de okosan és körültekintően kell tudni használni őket.

Először is ne fogyasszon étrend-kiegészítőket előre, csak azzal támogassa a szervezetet, amiből valóban hiányzik. Bizonyos tényezők túladagolása sokkal veszélyesebb lehet, mint a hiányosságok. A beállított adag módosítása sem lehetséges. Arról is érdemes legalább alapismeretet szerezni, hogy mit fogyasztunk, mert nem minden hozzávaló szereti, ha összekeverjük.

Kálium az egészségért és a fitneszért

A szervezet káliumhiányának első tüneteit nehéz figyelmen kívül hagyni. A végtagok megduzzadnak, megduzzadnak és fájdalmas izomgörcsöket tapasztalnak. Nyomásingadozást vagy fáradtságot is tapasztalhat. Akkor érdemes megnézni a napi menüt a káliumban gazdag alapanyagok tekintetében. Hiányai kellemetlen egészségügyi következményekkel járhatnak.

A kálium makrotápanyag, mivel az emberi szervezetnek naponta több mint 100 mg-ra van szüksége ebből az elemből. Azt is tudni kell, hogy az emberi szervezet megfelelő működésének elengedhetetlen eleme. A kálium nagymértékben felelős a vízgazdálkodás szabályozásáért, így hiánya vízvisszatartást eredményezhet a szervezetben. A kálium hatása azonban elsősorban a szív és az egész szív- és érrendszer működésével függ össze. A káliumhiány szívritmuszavarokhoz és a rendszer egyéb rendellenességeihez vezethet.

A kálium általánosan elérhető elem, hiányával nem lehet gond, de az egyenletes és egészségtelen táplálkozás hozzájárulhat ennek az ásványi anyagnak a hiányához. A káliumot banánnal, paradicsommal, babbal vagy szárított gyümölccsel fogyasztják.