A megfelelő időpont az edzésre

A megfelelő időpont az edzésre

A hétköznapi, mindennapi szakmai és magán tevékenységek tervezése során gyakran nem vesszük észre, hogy a testmozgásra fordított idő nem csak a gyakorlatok eredményessége szempontjából fontos, hanem az elérni kívánt hatások szempontjából is.

Sokan munkával kezdjük a napot, és a testmozgást a nap végére hagyjuk. Ha nincs más lehetőségünk, természetesen jobb, ha gyakorolunk, mint semmit. Ha azonban van ilyen választásunk, tudnunk kell, hogy a legjobb edzésidő a reggel. Reggelente van a legtöbb erőnk és energiánk, ráadásul az edzéssel endorfinokat – boldogsághormonokat – termelünk, amelyek ráadásul egész nap táplálnak bennünket.

Edzés után megnő a tápanyagigény, hogy az izmok feltölthessék tartalékaikat, regenerálódjanak. Ehhez olyan ételekre van szükség, amelyeket a reggeli edzés során úgyis biztosítunk szervezetünknek. Az esti edzéssel viszont nem jut túl sok időnk a tápanyagellátásra, ami megakadályozhatja a megfelelő regenerációt. Így csökkentjük gyakorlataink hatékonyságát.

A bárok az edzés kiegészítéseként és egyebek mellett

A mai sikeres ember elfoglalt és túlhajszolt ember, így nincs elég ideje a megfelelő ételek elkészítésére. Amikor kint eszünk, gyakran nem tudjuk, mit is eszünk. Sőt, ezek gyakran meglehetősen egészségtelen ételek, amelyek egyidejűleg nagyon feldolgozottak. Ebben a rohanásban a bárok a segítségünkre lehetnek!

Igen, bárok! De nem olyan klasszikus, mint az élelmiszerboltokban, hanem speciálisan elkészítve, edzőtermekben, fitneszklubokban vagy testépítő üzletekben vásárolható meg. Ezek gyakran egészséges, sűrített formában olyan alaptermékeket tartalmazó termékek, amelyeket étkezés közben biztosítanunk kell magunknak.

Találkozhatunk magas fehérjetartalmú szeletekkel – ezek a legérdekesebbek, ritkaságnak számítanak és újdonságnak számítanak a „klasszikus” szeletekhez képest, amelyek főleg szénhidrátot tartalmaznak. És ezekre van a legkevésbé szükségünk – egyszerű szénhidrátokra. A fehérjeszeletek nagyszerű kiegészítői minden kiegyensúlyozott étrendnek.

Segítség az edzésben

Annak érdekében, hogy az edzés eredményes legyen, és lehetővé tegyük az alakformálást, érdemes a gyakorlatokon alkalmazni és kihasználni az edző jó tanácsait.

Személyi edző – jelenleg szinte minden edzőteremben lehetőség nyílik személyi edző tanácsainak igénybevételére. Ez egy olyan személy, aki rendelkezik a megfelelő képzettséggel, hogy segítsen nekünk a megfelelő képzési terv kiválasztásában. Az edző tanácsot ad, hogy milyen gyakorlatokat végezzen, hogy bizonyos izomcsoportok működjenek. Ezen kívül ő gondoskodik arról, hogy a képzésünk technikailag megfelelő legyen.

Mit enni? Ha igénybe vesszük egy személyi edző tanácsát, kérhetünk tőle néhány diétás tanácsot. Ennek köszönhetően csak azokat a termékeket választjuk, amelyek valóban segítenek az izomtömeg növelésében. Egy tapasztalt tréner a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztásában is tud majd tanácsot adni. A sporttáplálkozás kiválasztását a felhasznált alapanyagoknak kell megszabniuk, nem pedig a kedvező árnak vagy akciónak. A kiegészítőnek meg kell felelnie a szervezet szükségleteinek egy adott típusú edzés során.