Az egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás

Túlsúly. Ez sokunk számára probléma. Sok oka van. Mozgáshiány, helytelen táplálkozás. Így van – diéta, hogyan kell vigyázni rá. Az interneten sok érdekes recept található. És általában korlátozni kell a káros anyagok fogyasztását. Csökkenteni kell az édességeket és általában a cukrot, korlátozni kell a szénhidrátokat, enni sötét kenyeret, sovány húst, halat, tejtermékeket és korlátozni kell a felesleges kalóriafogyasztást.

Mindenféle gyorsétterem, chips és egyéb termék felesleges. Ezek olyan termékek, amelyek gyakran, de nem mindig tartalmaznak üres kalóriák. Megtöltjük a gyomrunkat, de nem sok értékes tápanyagot biztosítunk. Ezért érdemes gyümölcsöt és zöldséget enni. A diéták különbözőek. Koppenhágai diéta, 1000 kalóriás diéta, gyümölcsdiéta és sok más diéta. És melyiket válasszam?

A legjobb mindegyikről olvasni, az interneten rengeteg információt találunk és kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Testünkhöz alkalmazkodva. Hiszen mindannyian más és más. Eleinte nehéz lehet, de idővel megjön az eredmény. Fogyunk, és szervezetünk megelégszik egy kisebb adag étellel.

Egészséges szokások alakítása a nyaralás során

Az üdülőhelyek üdülési életét megfigyelve nem lehet csak gondolni a nyaralók által elfogyasztott ételekre. A sétányokon, strandokon, turisztikai központokban, minden lehetséges helyen találkozunk bárokkal, éttermekkel, kávézókkal, pubokkal, sültüzletekkel, amelyek egészségtelen ételek és italok tömegeit kínálják.

Hasábburgonya, fagylalt, desszertek, sütemények, gofri tejszínhabbal, gyümölcslevek, fánk, grillkolbász – ez csak néhány a javaslatok közül. Sétálva általában nem tudunk ellenállni ezeknek az édes és egészségtelen falatoknak, hiszen végül is mit lehet csinálni a nyaraláson? Hazatérésünk után hitetlenkedve nézünk magunkra a tükörben, és észrevesszük, hogy a szép barnulás és ajándéktárgyak mellett plusz kilókat is hoztunk a nyaralásból, amit nem lesz könnyű leadni.

Igen, az ünnepi kaja nem tesz jót az egészséges táplálkozásnak. Emiatt korlátozni kell a pihenés alatt elfogyasztott termékeket. Mondjunk le az egészségtelen falatokról, kerüljünk minden olyan helyet, ahol egészségtelen ételeket kínálnak, és ne feledjük, hogy az ünnepek nem mentesítenek bennünket az egészségünkről való ésszerű gondolkodástól.

A gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak kialakítása

Különböző intézmények által végzett kutatások szerint gyermekeink híznak. Iskolákban, utcákon, közvetlen közelében lehet látni. Sajnos nagymértékben a felnőttek felelősek ezért az állapotért. Meg kell tanítani a gyerekeket az ésszerű táplálkozásra és az aktív életvitelre. Mindeközben kiskorunktól kezdve sok hibát követünk el ezen a téren.

Azt gondoljuk, ha a gyerekünk duci, az azt jelenti, hogy egészséges és boldog. Az egészségtelen szokásokat állandósítjuk. Tiszta ásványvíz helyett inkább gyümölcsitalt adjunk a gyereknek. Ahelyett, hogy megfelelően kiegyensúlyozott reggelit készítenénk, inkább adunk pénzt saját étkezésre.

A rémálom a különféle édes és sós rágcsálnivalók, amelyeket gyermekeink korlátlan mennyiségben fogyasztanak. Nincs időnk együtt tölteni az aktív pihenést. Ennek hatásai láthatóak. Az orvosok és táplálkozási szakértők riadót fújnak. Ha nem változtatunk viselkedésünkön, a jövő nemzedékei sok problémával szembesülnek, amelyek az egészségtelen táplálkozási szokásokból erednek.