Edzésterv és hatékonysága

Edzésterv és hatékonysága

Terv nélkül edzésre menni olyan, mint jegy nélkül kimenni a reptérre. Semmit nem fogunk elérni. A tervnek nemcsak aprólékosnak kell lennie, hanem szükségleteinkhez és képességeinkhez is igazodnia kell. Ezért vegyünk egy darab papírt és egy tollat, és írjunk fel mindent fekete-fehéren, kezdve a legegyszerűbb kérdésekkel.

Tehát először is tudnunk kell, mi a célunk? Felesleges kilók leadása? Vagy talán az izomtömeg növekedése? Vagy esetleg erőt akarunk szerezni, vagy megerősíteni bizonyos izomcsoportokat? Lehet, hogy fitness vagy rehabilitációs gyakorlatok? Még a legtökéletesebb terv sem hoz semmi jót, ha nincs az igényeinkre szabva.

Egy ilyen tervnél nem csak az edzőterembe járás gyakoriságát, vagy egyáltalán az edzés típusát kell figyelembe venni, hanem azok intenzitását, az ismétlések számát, a szünetek hosszát stb. Sokan nem is tudunk válaszolni ezekre az alapvető kérdésekre , ezért érdemes megfontolni egy profi trénerrel való konzultációt. Még akkor is, ha egyszeri konzultációról van szó.

Hogyan kell helyesen edzeni súlyzóval?

Az edzőtermekben a súlyzós gyakorlatok gyakorlatilag a legnépszerűbb feladatok, amelyeket amatőrök és nagyon haladók egyaránt végeznek. Sokan tisztában vannak azzal, hogy ez a fajta gyakorlat nagymértékben javíthatja alakjukat és segíthet a fogyásban. Fontos azonban, hogy a súlyzós gyakorlatokat a megfelelő módon kell végrehajtani.

Az egyik legfontosabb elem többek között ennek az elemnek a megfelelő karbantartása. Tehát hogyan kell csinálni, hogy minden a megfelelő sorrendben legyen? Hangsúlyozni kell, hogy a markolat olyan erős legyen, hogy a súlyzó semmilyen módon ne csússzon ki az edző kezéből. Hangsúlyozni kell azonban, hogy másrészt nem lehet túl erős fogás, mert akkor túl feszültek az izmok. Az is fontos, hogy a markolat szimmetrikus legyen. Vagyis a középtől való eltérésnek azonosnak kell lennie a bal és a jobb kéznél. Akkor valóban nagyon sikeres lesz az edzésed, és gondoskodni fogsz a megfelelő biztonságról.

Koffein edzés előtt

A sportolók számára számos tápanyag összetevője. A koffeint, mivel erről beszélünk, egyre gyakrabban emlegetik az edzéseredmények megdöntéséért küzdő vagy a jó formát igyekvő emberek szövetségesei között. A tudósok továbbra is óvatosak, de egyre nagyobb meggyőződéssel erősítik meg, hogy az edzés előtt már kis mennyiségű koffein fogyasztása is hozzájárulhat a jobb eredmények eléréséhez.

Ne feledje azonban, hogy a legtöbb összetevőhöz hasonlóan a koffeinnel is óvatosnak kell lennie. Kis mennyiségben segít, de nem lehet túlzásba vinni. Főleg, hogy a keringési rendszert érinti, ami annyi problémát okoz a huszonegyedik század embereinek. Felmerül a koffein alapú kiegészítők használatának jogosságának kérdése is.

Egyesek szerint értékes támogatást jelentenek a szervezet hatékonyságának növelésében. Nincs hiány azonban olyan hangokból, hogy ilyen kiegészítés nélkül is jó eredményeket lehet elérni az edzéseken. Természetesen a tápanyagokat mértékkel kell használni, és mindenki maga nézze meg, hogyan működnek.