Fehérje-kiegészítők – hogyan igazodj az edzéstervhez

Fehérje-kiegészítők – hogyan igazodj az edzéstervhez

A fehérje-kiegészítők kétségtelenül az egyik legnépszerűbb tápanyag és étrend-kiegészítő. Széles körben használatosak és hatékonyan alkalmazhatók mind a csökkentési időszakban, mind a testtömeg növelése során. Óriási lehetőségei ellenére még mindig sokan csodálkoznak, többek között hogy mikor, milyen mennyiségben, vagy milyen típusú étrend-kiegészítőt válasszunk (pl. hidrolizátum). Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy mire kell odafigyelni, amikor a fehérje-kiegészítőt saját edzéstervünkhöz és étrendünkhöz igazítjuk.

Mire kell figyelni, ha fehérje-kiegészítőt épít be étrendjébe?

Először is mérlegelnie kell saját helyzetét. Mi az edzéscél, mekkora a testsúly, és ugyanilyen fontos lesz, hogy pontosan megszámoljuk, hogy éppen mennyi fehérjét juttat a szervezet a táplálékkal. Feltételezhető, hogy a szervezetnek valamivel több mint 1 g fehérjére van szüksége 1 testtömegkilogrammonként ahhoz, hogy fokozott fizikai aktivitás nélkül megfelelően működjön. Ha azonban elkezdi az edzést és rendszeresen csinálja – a fehérjeigény akár 100%-kal is megnőhet.

Egy meglehetősen jelentős ugrás nagyon megnehezíti a szervezet számára a szükséges mennyiségű fehérje biztosítását az élelmiszer miatt. Ebben a helyzetben el kell kezdenie ennek a tápanyagnak a kiegészítését. A fehérje táplálja az izmokat, ha intenzív edzéseket végzel, és nem jut be belőle elegendő mennyiség a szervezetbe, az súlyos egészségügyi következményekkel, izomsérülésekkel, stb. fehérje-kiegészítő edzés előtt vagy után – a legfontosabb annak hiánypótlása.

Természetesen mindig válasszon bizonyított forrásból származó fehérje-kiegészítőket, hogy elkerülje a kellemetlen következményeket. Az SFD áruház hosszú évek óta a legjobb minőségű fehérje-kiegészítőket kínálja, gazdag kínálatában mindenki talál magának valót.

Fehérje-kiegészítők és pótlás edzés előtt vagy után – mit válasszunk?

Ebben az esetben sok múlik az adott személy edzéscélján és a saját preferenciáin. Nem mindenki szeret például teli gyomorral edzeni, így nyugodtan dönthet úgy, hogy edzés után fehérje-kiegészítőt fogyaszt. Jelenleg nincs olyan tudományos tanulmány, amely kimutatná, hogy a nagy mennyiségű fehérje bevitele edzés előtt vagy után többé-kevésbé hatékony. A legfontosabb, hogy minden nap megfelelő mennyiségű fehérje kerüljön a szervezetbe.

Jelezhető azonban, hogy az edzés előtti fehérje-kiegészítő fogyasztása kiváló minőségű fehérjével látja el az izmokat, így az izmok megfelelő mennyiségű „üzemanyagot” kapnak az edzéshez. Másrészt az edzés utáni fehérje-kiegészítő pozitív hatással lesz az izmok, így az egész szervezet regenerálódására intenzív edzés után. Szóval sok múlik többek között a nap mely szakában edzel, mikor van időd egy egészséges étkezésre stb.

Ugyanez a helyzet sokféle tápanyaggal és étrend-kiegészítővel, bár nem ez a szabály minden ilyen terméknél (érdemes emlékezni). A kondicionáló típusától függetlenül mindig érdemes követni a minőségüket. Ennek köszönhetően biztos lehet benne, hogy a fehérjével.egyedi tápanyagokkal együtt nem fogyasztunk illegális vagy sportolásban tiltott anyagokat stb.