Fehérje-kiegészítők – mik ezek?

Fehérje-kiegészítők – mik ezek?

A fehérjekészítmények nagy mennyiségben biztosítanak könnyen emészthető fehérjéket – elsősorban az izomtömeget akaró sportolók használják. Fontos azonban, hogy a fehérje-kiegészítők jól működjenek az állóképességi ágakban is, amikor a fehérjehiány pótlására, edzés utáni regenerálódásra van szükség.

Ezek a termékek változatosak: különböző típusú fehérjéket tartalmaznak, amelyek gyorsabban vagy lassabban szívódnak fel. A megfelelő típusú kiegészítést érdemes az egyéni preferenciákhoz és a gyakorolt ​​sportághoz igazítani. Milyen fehérjék vannak a fehérje-kiegészítőkben? Mindenekelőtt a tejsavófehérje, amely a leggyorsabban felszívódik, mivel már 25 perccel a fogyasztás után bejut a véráramba.

Ezt a típusú fehérjét leggyakrabban a sportolók használják. Egy másik típus a kazein, amely nagyon lassan szívódik fel, ezért éjszakai fogyasztása javasolt. A szójafehérjéről ismert, hogy sok aminosavat biztosít, hasonlóan a csirketojás fehérjéhez.

Mire kell figyelni fehérje-kiegészítő vásárlásakor?

A kondicionáló kondicionáló egyenetlen – a fehérje-kiegészítők összetételükben, ízükben, csomagolásuk és rendeltetésükben is különböznek. Fontos azonban, hogy az egyéni elvárásoknak és igényeknek megfelelő terméket válasszunk. Konkrét termék vásárlása előtt érdemes megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy milyen edzéstípust végzünk, hogyan néz ki a napi étrendünk és milyen hatásokra számítunk.

Az ilyen típusú termékek feladata elsősorban a kompakt izomtömeg felépítése, de emellett támogatják az edzés utáni regenerációt. Választhat izolátumok, hidrolizátumok és fehérjekoncentrátumok közül. Fehérjetartalmukban és felszívódásukban különböznek egymástól.

A tejsavófehérje-izolátumok a legnépszerűbb választás. A fehérje-kiegészítők összetételében adalékanyagokat is tartalmaznak – az elvárásoktól függően érdemes odafigyelni arra, hogy egy adott termékben van-e zsír, plusz cukor, édesítőanyag vagy sem. A fehérje-kiegészítőket sportolók számára szakosodott üzletekben vagy online áruházakban lehet megvásárolni.

Válassza ki a fehérje-kiegészítőt

A szervezetet olyan anyagokkal kell ellátni, amelyek szükségesek a megfelelő működéséhez nagy terhelési körülmények között. Akkor az edzés eredményes lesz és meghozza az eredményt. A fehérjék nagyon fontosak egy sportoló számára. Edzés közben a szervezet sok fehérjét használ fel. A megfelelő étrend általában biztosítja a szükséges mennyiséget ebből az építőanyagból, de intenzív testmozgással ez általában nem elegendő, és további mennyiségre van szükség.

Ezért számos készítményt és fehérje-kiegészítőt kell használnia. Kiválóan működnek, ha sok izomtömeget szeretnénk felépíteni és csökkenteni a katabolizmust. Általában a fehérje-kiegészítőket izolátumokra, koncentrátumokra, többkomponensűekre és lassan felszívódókra osztják. Az előbbiek szinte tiszta fehérjék, mivel az izolátumok a fehérjék körülbelül 95%-át tartalmazzák.

A koncentrátumokban valamivel kevesebb van, 70-85%, de nagyon jó választás. A többkomponensű tápanyagok kevés anyagi ráfordítással jelentenek megoldást, mert gyorsan és lassan felszívódó fehérjéket is tartalmaznak. A lassan felszívódó tápanyagok jó fehérjeforrások, amelyek nagymértékben gátolják a katabolikus folyamatokat.