Hol lehet ihletet meríteni az egészséges főzéshez?

Hol lehet ihletet meríteni az egészséges főzéshez?

Az egészséges életmód lényege a megfelelő termékek használata. Jelenleg sokan fordulnak dietetikushoz, hogy tanácsot kérjenek az egészséges táplálkozásról. Leggyakrabban a táplálkozási szakértők étrendet állítanak fel, és meghatározzák, hogy mely termékekre van szükség. Ennek köszönhetően lépésről lépésre elkezdhet gondoskodni saját teste működéséről.

Sokan kíváncsiak, honnan meríthetnek ihletet egészséges és ízletes termékekhez egyszerre. Az egyik lehetőség a dietetikus felkeresése. Vannak olyan cégek, amelyek nem csak a termékek megnevezését – melyeket érdemes fogyasztani – megadják, hanem az ételek pontos elkészítési módját is. Érdemes tudni, hogy jelenleg a televízióban nincs hiány a különféle műsorokból, amelyekből sok finom étel készíthető.

Hangsúlyozni kell, hogy jelenleg az egészséges életmódot erősen támogatják. Ez azt jelenti, hogy a nézők egyre gyakrabban tanulhatják meg az egészséges ételek elkészítését, nem pedig a tipikus lengyel konyha ételeit, amelyek sajnos nem felelnek meg teljesen ezeknek a kritériumoknak. Az egészséges és ízletes főztségükről ismert szerzők könyvei is jó ötletek inspirációt meríteni.

Az egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás a karcsú alak, a tökéletes arcbőr, a vastag és fényes haj és az erős körmök kulcsa. A mesterséges színezék-, tartósítószer- és vegyszermentes ételeket választva egészségesebbek leszünk. Vásárláskor érdemes elolvasni a termékek címkéit, és tudatosan választani a vásárolt élelmiszereket.

Gyakrabban nyúljunk gyümölcsökhöz, zöldségekhez, diófélékhez. Manapság számos helyettesítőhöz jutunk kedvenc termékeinkhez, amelyek nem mindig teljesen egészségesek. Fehér kenyér, fehér tészta vagy rizs helyett érdemes sötétbarnát választani. Érdemes korlátozni az édességeket, ha kész kekszre és csokoládéra készítünk néhány édes helyettesítőt otthon. Érdemes a gyorséttermeket végleg kizárni az étrendedből.

Az egészséges táplálkozásnak nem kell unalmasnak és ízetlennek lennie, éppen ellenkezőleg. A főzés és az új ízek felfedezése szórakoztató lehet. Annyi egészséges és ízletes termék létezik, hogy mindenki talál magának valót. Ha egészségesebben táplálkozunk, nemcsak karcsú alakra, hanem egészségesebb testre és több energiára is szert teszünk.

Gyümölcslevek – egészségesek?

A gyümölcslevek fogyasztásával kapcsolatos vélemények jelentősen megoszlanak. Vannak, akik erősen ajánlják őket, mások azt tanácsolják, hogy ne vegyék be őket a napi étrendbe. A véleménykülönbségek elsősorban az egyes gyümölcslevek minőségi különbségeiből fakadnak. Emlékeztetni kell arra, hogy a boltokban vásárolt pasztőrözött vagy vegyszeresen tartósított gyümölcslevek nem tartalmaznak annyi vitamint, mint az igazi – otthoni.

Sokszor tartalmaznak káros pigmenteket is, amelyek hetekig, hónapokig megőrzik a lé szép, friss színét, ami natúr lé esetén teljesen lehetetlen. Valójában csak a friss gyümölcsből készült és az elkészítés után azonnal megivott természetes gyümölcslevek egészségesek és értékesek.

Azonban nem mindenkinek van ideje elkészíteni egy ilyen italt. Még a modern facsaró használatakor is számolni kell az ital elkészítéséhez szükséges idővel. A túlhajszolt gyümölcslé-rajongóknak, akiknek nincs túl sok szabadidejük, azonban van a piacon alternatíva – az ún. napi gyümölcslevek, árusítva az üzletekben.