Mely kiegészítők a legnépszerűbbek?

Mely kiegészítők a legnépszerűbbek?

A kiegészítők népszerűsége növekszik. Ennek oka többek között olyan társadalmi jelenségekben, mint az állandó rohanás és időhiány, mozgásszegény életmód. Az étrend-kiegészítők itt helyettesítik például a helytelen táplálkozást vagy az edzőtermet. Még vezető szerepet is kezdenek vállalni, egyre többen jelennek meg belőlük a tányérunkon.

A gyógyszertárakban leggyakrabban képviselt, valamint a vásárlók körében legkedveltebb étrend-kiegészítők egyrészt az egészségvédő hatásúak, mint például: vitaminok, ásványi anyagok, immunerősítő, memóriát javító, stresszoldó, segítő készítmények. omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmaznak.A második csoportot a fogyást támogató, emésztést, bélműködést javító, étvágycsökkentő étrend-kiegészítők alkotják.

Ebben a csoportban különösen jól látható a szezonális érdeklődés, ami a tél utáni alakjavítási vágyhoz kapcsolódik, míg az első csoportnak (főleg az immunitást erősítő étrend-kiegészítőknek) az őszi-téli időszakban van az „5 perce”. Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a probiotikumok és a prebiotikumok iránt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a táplálékkiegészítők mögött a hiányosságok pótlása áll, nem pedig a kezelésük. Nem tekinthetők az étrend vagy a kezelés helyettesítőjének, mivel nem vezetnek a kívánt célhoz.

A fehérje-kiegészítők típusai

Nyugodtan kijelenthető, hogy a fehérje és a konditerem ma már elválaszthatatlan. Aki szép izmokat szeretne fejleszteni, annak ehhez a tápanyaghoz kell nyúlnia. Az élelmiszerrel biztosított mennyiségek azonban gyakran nem elegendőek. A fehérje-kiegészítők segítenek.

A fehérje-kiegészítők legnépszerűbb típusa a tejsavó. A sajtgyártási folyamat során állítják elő. Használatával a szervezet gyorsabban égeti a zsírt és felépíti az úgynevezett száraz izomtömeget. Felszívódása villámgyors. Ez a tulajdonság ideálissá teszi a szervezet regenerálódásához intenzív edzés után.

Egy másik típusú fehérje, amelyet sportolók használhatnak, a szójabab. Érdemes megjegyezni, hogy ez az egyetlen növényi fehérje, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. A szójafehérje a regeneráció támogatása és az izomtömeg növelése mellett jótékony hatással van a szervezet immunfolyamataira. Rendszeres használata jelentősen csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is.

Hogyan kell adagolni a kiegészítőket?

Mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt, vitamint, italt és különösen gyógyszert szedne – figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót. Ez a tipp nemcsak a szövődmények elkerülését teszi lehetővé, hanem a tervezett eredmények elérését is segíti. Kiderült, hogy a készítmény fogyasztására vonatkozó ajánlások követése gyakran meghatározza annak erősségét.

Ezért fontos itt mind az a napszak, amikor egy adott kiegészítőt szedünk, mind az edzéshez kapcsolódó pillanat (előtte, közben, utána). Például az optimális eredmény elérése érdekében a fehérje-kiegészítők használatánál nem csak edzés előtt, hanem annak befejezése után is ajánlott őket bevenni. Így a megfelelő mennyiségű fehérje kerül a szervezetbe. Az idő mellett az is fontos, hogy milyen folyadékkal iszunk tabletta formájában kiegészítőket.

Ha feltételezzük, hogy mindig vízzel kortyolgatjuk őket, sok olyan bonyodalmat elkerülhetünk, amelyeknek az adott készítmény és a folyadék kapcsolata kitehet bennünket. Egy másik fontos kérdés a használat rendszeressége. A legtöbb táplálékkiegészítőt ciklusokban használják – vagyis idővel abbahagyják, hogy a szervezet ne szokja meg őket. Túl sok táplálékkiegészítőt sem érdemes egyszerre használni, és a kiválasztottakra koncentrálni, és az ajánlás szerint szedni.