Minden, amit a kreatinról tudni kell

Minden, amit a kreatinról tudni kell

A kreatin vagy valójában a béta-metil-guanidin-ecetsav egy szerves kémiai vegyület, amely természetesen előfordul az emberi szervezetben, és elsősorban az izmokban és az inakban található. A kreatin az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, amelyet a fehérje-kiegészítőkhöz képest gyakran használnak. Sok közmondást írtak róla, de a legfontosabb az, hogy az egyik legjobban kutatott tápanyag. Mindezek miatt érdemes a lehető legtöbbet tudni a kreatinról, legalábbis alapvetően. Valóban segíthet a legigényesebb edzési célok elérésében is.

Kreatin – hogyan működik és mire használják?

Először is, a kreatin 3 aminosavból áll – argininből, glicinből és metioninból, és érdekes módon az emberi szervezetben a kreatin közel 100%-a az izmokban található, nyomokban pedig olyan szervekben, mint az agy, a máj és a vesék. Ez annak köszönhető, hogy a kreatin számos olyan folyamatban vesz részt, amelyek szükségesek az izmok megfelelő működéséhez, és pozitív hatással van azok növekedésére.

A kreatin az izmokban egyesül más enzimekkel, és így alkotja az ún foszfokreatin. Nagyon fontos – különösen a sportolók számára. Ennek a vegyületnek köszönhetően az izmok megfelelően táplálkoznak az intenzív edzéshez, így védve vannak a sérülésektől, zúzódásoktól. Sőt, a foszfokreatin megfelelő mennyiségű energiát biztosít, és a szervezet arra használja fel, hogy fehérjéket szintetizáljon az izmokban. Mindez azt jelenti, hogy óriási és pozitív hatással van az emberi test izomtömegének általános állapotára.

A kreatin óriási szerepe az edzési célok megvalósításában a sport világában gyakran vásárolt kiegészítővé teszi. Érdemes azonban észben tartani, hogy vásárláskor az étrend-kiegészítő megfelelő minőségére, bevált és megfelelő összetételére, stb. irányadónak kell lennie. Az SFD üzletében a kreatin széles választéka áll rendelkezésre különféle változatokban, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt. terméket maguknak.

Mikor érdemes elkezdeni a kreatinpótlást?

Természetesen a pótlás megkezdése előtt mindig érdemes kiegyensúlyozott étrenddel kezdeni – csak akkor, ha a diéta nem képes megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítani a szervezetnek -, akkor érdemes tápanyagokhoz, kiegészítőkhöz nyúlni. A főként húsban és halban (más termékekben nyomokban) található kreatin esetében azonban előfordulhat, hogy nem biztosítható a sportoló számára megfelelő szinten. Elég, ha azt mondjuk, hogy körülbelül 5 g kreatinért egy kilogramm húst kellene megenni, és ez az a termék, amelyben a legnagyobb mennyiségben található.

Ez azt jelenti, hogy egyre többen választják a kreatint kiegészítő formájában, ha edzési céljuk az izomtömeg növelése. Magán a táplálékkiegészítésen kívül azonban fontosabb a táplálékkiegészítő minősége, ezért mindig érdemes mindenféle kiegészítőt bevált forrásból vásárolni. Az SFD áruház hosszú évek óta kínálja a legjobb minőségű termékeket, amelyek lehetővé teszik a különféle tápanyagok legigényesebb hiányainak kielégítését is.