Otthon vagy edzőterem – hol jobb edzeni

Otthon vagy edzőterem – hol jobb edzeni

Amikor úgy döntünk, hogy életmódot váltunk, az alapvető kérdés: mit, hogyan és hol sportoljunk? Rengeteg lehetőségünk van. Otthon vagy az edzőteremben edzhetünk, választhatunk kalóriaégetést vagy izomfaragást célzó gyakorlatokat. Tehát melyik helyet érdemesebb választani?

Ha magányosak vagyunk, nincs elég szabadidőnk és pénzünk, jobb megoldás az otthoni mozgás. Azonban több motivációt, elkötelezettséget és tudást igényelnek. Az edzőteremben végzett gyakorlatok teljesen mások. Hibáinkat, hiányosságainkat a tréner kijavítja. Ő az, aki az elvárásainknak és a szervezet lehetőségeinek megfelelő edzésprogramot is megszervez számunkra. Számíthatunk a diéta kiválasztására is. Az edzőteremben tett látogatásoknak köszönhetően sok új, érdekes emberrel is találkozhatunk, akiknek hasonló céljai vannak, mint mi.

Ha van időnk és anyagi lehetőségeink, sokkal jobb, ha az edzőteremben fogadunk. Ha nem engedhetjük meg magunknak, akkor az otthoni edzés is jó megoldás lesz, amennyiben megfelelően felkészülünk rá.

Miért érdemes az edzőteremben edzeni?

Az edzőterem-tagság megvásárlása jó befektetés, ha fogyni szeretne, vagy csak egészséges, sportos alakot szeretne megőrizni. Miért jobbak az edzőtermi gyakorlatok, mint az otthoni edzések?

Először is ott vagyunk a szakemberek felügyelete alatt. Ezért rosszul végzett gyakorlatok esetén elmondják, mit csinálunk rosszul, és hogyan kell gyakorolnunk. Otthon gyakran nem vagyunk tudatában annak, hogy valamit rosszul csinálunk. Ezen kívül professzionális eszközök állnak rendelkezésünkre, amivel azonban a legtöbben nem tudnak otthon lenni. Ekkor sokkal motiváltabbak vagyunk az edzésre. Ha otthon edzünk, gyakran nem akarunk megfelelő számú ismétlést megcsinálni, sőt, nem akarunk edzeni. Az edzőteremben nagyobb nyomást érzünk a sok ember jelenlététől.

Az edzőterem nem csak egy hely, ahol edzhetünk. Sok új emberrel is találkozhatunk, akiknek hasonló céljai vannak, mint mi. Egymást motiválhatjuk és még gyorsabban érhetünk el sikereket. Csak emlékeznie kell arra, hogy semmilyen körülmények között ne vigye túlzásba.

HIIT- gyakorlat nagyobb intenzitással

Ha olyan edzést keresel, amely nem csak a tested tonizálását és az izmok erősítését segíti elő, hanem kalóriát is éget, válaszd az intervallum edzést, vagyis a HIIT-et. Az ilyen típusú gyakorlatok minden bizonnyal megfelelnek az elvárásoknak, ráadásul nem kell minden nap elvégezni őket, elég heti 3 alkalommal elvégezni őket.

A HIIT egy változó intenzitású gyakorlatokból álló edzés. Bele lehet foglalni például a futást, mely során sprintelünk, majd kocogunk. Ezt a fajta gyakorlatot állókerékpáron is végezhetjük, amin más tempóban pedálozunk. A HIIT felgyorsítja a szívverést, de lehetővé teszi, hogy rövid ideig pihenjen. Ennek köszönhetően biztosítjuk a kalóriák elégetését edzés után órákig. Tökéletes az anyagcsere felgyorsítására, mivel akár több órára is felpörgeti szervezeted forgalmát.

Ha olyan intenzív edzést keresel, amely segít a fogyásban, akkor mindenképp próbáld ki az intervallum gyakorlatokat. Mielőtt azonban elkezdené őket, konzultáljon orvosával.