Az aerob gyakorlatok típusai

Az aerob gyakorlatok típusai

Az aerob gyakorlatokat aerob gyakorlatoknak nevezik. Az 1970-es évek óta ismerték őket. Eredetileg az Egyesült Államokban készültek, ma már az egész világon népszerűek. A különféle aerob gyakorlatok közé tartoznak a nyújtó gyakorlatok. Ezek a gyakorlatok segítik a szervezet oxigénnel való ellátását, de az idősek és a középkorúak számára viszonylag nehezek.

Ebben a korban a test nem olyan fitt, mint fiatalon. Az idősebbek inkább az erőt, a jógát és a balettet ötvöző Pilates-et válasszák. Az aerob gyakorlatok másik fajtája az erősítő gyakorlatok. Az időseknek ajánlott a fitbal gyakorlatok, azaz olyan gyakorlatok, amelyek során medicinlabdával gyakorolnak.

Ezeket a gyakorlatokat nem csak az idősek, hanem gyakorlatilag bármilyen életkorúak végezhetik. Az időskorúakon kívül ezek a gyakorlatok különösen ajánlottak terhes és gyermekágyas nők számára. A Medicine ball gyakorlatok minden izomcsoportot erősítenek. A Body Sculpting gyakorlatok minden korosztály számára készültek. Fizikailag fitt emberek szembesülhetnek az aeroboxszal.

Fizikai gyakorlatok betegeknek

Nem csak az egészségeseknek, hanem a betegeknek is sportolniuk kell. Azonban olyan gyakorlatokat kell választaniuk, amelyek nem zavarják a betegséget. A cukorbetegek számára ideális gyakorlatok a kerékpározás, a tánc és a lassú kocogás, valamint a könnyű edzés az edzőteremben. Ízületi betegségekben szenvedőknek mindenekelőtt a nordic walking és az aqua aerobic javasolt.

Az ízületi betegségekben szenvedőknek fel kell hagyniuk a kocogással. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek nem szabad intenzíven mozogniuk, mert az ilyen típusú erőfeszítések felgyorsítják a pulzust és növelik a vérnyomást. Csak a nyújtó gyakorlatok biztonságosak, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek ajánlatos a nyújtó gyakorlatokat a friss levegőn végezni.

A beteg gerincű emberek úszhatnak. Ennek az embercsoportnak a hátizmok gyakorlása is célszerű, nem ajánlott biciklizni, mert fájdalomrohamokat okozhat. Az ajánlott gyakorlatok között szerepel az ún macska visszatért. A betegség típusától függetlenül a testmozgás mindig bemelegítéssel kezdődik.

Ne felejtsen el gyakorolni

Manapság sokan panaszkodnak a forma hanyatlásáról, a túlterheltségben látva ennek az állapotnak a forrását. Eközben az erőnléti problémák a testmozgás hiányával hozhatók összefüggésbe. Ha szakmai kötelezettségeinkből adódóan mozgásszegény életmódot folytatunk, számolnunk kell a legalább tizenöt perces gyakorlatok elvégzésének szükségességével.

Ennek köszönhetően tökéletesen felmelegítjük testünket, javítva általános állapotát. Néha elég a rendszeres kocogás vagy kerékpározás – egyéni preferenciáinktól függően a fizikai aktivitás tekintetében. Érdemes emlékezni a megfelelő kondíció megőrzésére már kiskorban egyéni gyakorlatok elvégzésével.

Gyermekeinket is érzékenyíteni kell erre a kérdésre, és élvezniük kell a testnevelés órákat vagy más tevékenységeket. A mozgás abszolút prioritást élvez azoknak, akik szeretnének vigyázni egészségükre. Természetesen mellette a megfelelően kiegyensúlyozott étrend is fontos.